The consequences of communist crimes and the importance of economic reforms in transitional justice

Kellezi, B. ORCID: 0000-0003-4825-3624 and Guxholli, A., 2022. The consequences of communist crimes and the importance of economic reforms in transitional justice. ISKK Memoria, 2.

[img]
Preview
Text
1601580_Kellezi.pdf

Download (327kB) | Preview

Abstract

The crimes of the Albanian communist regime included the violation of civil and political rights as well as economic, social and cultural rights. The consequences of these crimes extended to several generation and are present even today, over 30 years since the end of the communist regime. This study aims to document the accounts of the survivors and their descendent on the developments and impact of existing transitional justice mechanisms in Albania. The study combines qualitative approaches (27 interviews) with quantitative approaches (130 surveys). The analysis of the data shows that the survivors of the dictatorship and their descendants believe that economic compensation (and redress) are one the most important mechanisms of transitional justice. They believe that the economic compensation must have a wide scope and include addressing the impact of the violation of civil and political rights as well as economic, social and cultural rights. Compensation must recognise the loss of family members, time and work in prison, the denial of the right to education, pension, contributions at work, housing, healthcare, loss of property, and denial of right to family, political, social and cultural life.

Krimet e diktatures komuniste në Shqipëeri përfshinë shkeljen e të drejtave civile dhe politike si dhe të drejtave ekonomike, sociale dhe kulturore. Pasojat e këtyre krimeve shtrihen në breza dhe janë të pranishme edhe sot, mbi 30 vjet pas rënies së regjimit komunist. Ky studim synon të hedhë dritë mbi perceptimet e të mbijetuarve të krimeve te diktatures dhe pasardhesve të tyre mbi zhvillimet e drejtësisë tranzitore në Shqipëri. Ai bazohet në ndërthurjen e metodologjisë cilësore (27 intervista) me atë sasiore (130 pyetësorë). Analiza e të dhënave tregoi se të mbijetuarit e krimeve komuniste dhe pasardhesit e tyre vlerësojnë dëmshpërblimin ekonomik si një nga aspektet më të rëndësishme të drejtësisë tranzitore. Sipas tyre, dëmshpërblimi per krimet e kryera duhet të ketë një natyrë të gjërë dhe te përfshijë pasojat qe vijuan nga shkeljet e të drejtave civile dhe politike si dhe të drejtave ekonomike, sociale dhe kulturore: humbjet e familjarëve, kohëqëndrimin dhe punën në burg, mohimin e te drejtes se arsimimit, pensioneve, banimit, kujdesit shëndetësor, sekuestrimin e pronës si dhe pjesëmarrjen në jeten familjare, politike, sociale dhe kulturore.

Item Type: Journal article
Alternative Title: Pasojat e krimeve të komunizmit dhe rëndësia e reformave ekonomike nëdrejtësinëtranzitore
Publication Title: ISKK Memoria
Creators: Kellezi, B. and Guxholli, A.
Publisher: Institutit te Studimeve per Krimet dhe Pasojat e Komunizmit (ISKK)
Date: 1 September 2022
Volume: 2
Identifiers:
NumberType
1601580Other
Divisions: Schools > School of Social Sciences
Record created by: Linda Sullivan
Date Added: 24 Nov 2022 08:51
Last Modified: 24 Nov 2022 08:51
URI: https://irep.ntu.ac.uk/id/eprint/47488

Actions (login required)

Edit View Edit View

Views

Views per month over past year

Downloads

Downloads per month over past year