The dictatorship from the victims' perspective. the role of the families

Kellezi, B. ORCID: 0000-0003-4825-3624, Guxholli, A. and Stevenson, C. ORCID: 0000-0002-2438-6425, 2019. The dictatorship from the victims' perspective. the role of the families. In: The outcast from the power: prisons, internment and forced labour in Albania 1945-1990. Tirana: Konrad Adenauer Foundation, Albania, pp. 406-418.

[img]
Preview
Text
1313818_Kellezi.pdf - Post-print

Download (564kB) | Preview

Abstract

This chapter explores the psychological impact of dictatorial crimes. It focuses on the impact of lack of justice, redress and societal recognition for one's group suffering has on mental health. The chapter presents findings from two studies (a qualitative and quantitative one) where it documents in detail the human rights violation and suffering experienced at family level during the dictatorship in Albania.

Punimi sjell një këndvështri psikologjik të pasojave të dhunës diktatoriale. Mungesa apo shkelja e të drejtave të njeriut gjatë dhe pas diktaturës apo konflikteve etnike ndikon negativisht në shëndetin mendor të të prekurve. Studimet mbi traumën shqyrtojnë rolin e ndryshimeve pas diktaturës apo konflikteve. Studimi vë në dukje ndikimin negativ që ushtron te të mbijetuarit mungesa e mjedisit shoqëror ku të shprehen për atë çfarë kanë përjetuar [Albanian] .

Item Type: Chapter in book
Alternative Title: Diktatura nga këndvështrimi i të prekurve: roli i familjes [chapter title]. Të mohuar nga regjimi: burgjet, sistemi i internim-dëbimeve dhe puna e detyruar në Shqipëri në 1945-1990 [book title]
Description: Albanian citation:
Kellezi, B., Guxholli, A., & Stevenson, C., 2019. Diktatura nga këndvështrimi i të prekurve: roli i familjes. In: Të mohuar nga regjimi: burgjet, sistemi i internim-dëbimeve dhe puna e detyruar në Shqipëri në 1945-1990, pp. 406-418. Tirana: Konrad Adenauer Foundation, Albania.
Creators: Kellezi, B., Guxholli, A. and Stevenson, C.
Publisher: Konrad Adenauer Foundation, Albania
Place of Publication: Tirana
Date: 3 October 2019
Identifiers:
NumberType
1313818Other
Divisions: Schools > School of Social Sciences
Record created by: Linda Sullivan
Date Added: 20 Apr 2020 12:40
Last Modified: 20 Apr 2020 12:54
URI: https://irep.ntu.ac.uk/id/eprint/39695

Actions (login required)

Edit View Edit View

Views

Views per month over past year

Downloads

Downloads per month over past year